Önfejlesztés

Az emberi szabadságról

Sok embert érdekel az emberi szabadság témája. Mi is az? Hogyan létezik? Számodra mi a szabadság, hogy érzed, hogy gondolod? A válaszok változóak. Minden ember számára mást jelenthet.

Számomra a szabadság az, amikor nem vagyok hatalmon, nem vagyok bebörtönözve (nem a szó szoros értelmében), nem vagyok a hitem és a meggyőződésem keretein belül. Az, amikor megváltoztathatom a szokásaimat és átalakíthatom a dolgokhoz való viszonyomat.

Szabad vagyok, amikor abszolút bármilyen témában feltehetek magamnak kérdéseket. Például, hogy miért így gondolkodom, miért van ez a véleményem, megbízható-e ez a véleményem, vagy csak a múltbeli tapasztalataimon alapul. Tényekkel alátámasztott a véleményem, vagy ez egy elemezhető hiedelem? Miért reagálok bizonyos helyzetekre bizonyos módon? Te elgondolkodtál már ezen? Néha nagyon trükkös kérdéseket teszek fel magamnak.

Én azt gondolom, hogy bizonyos kérdések feltevésével meg lehet kérdőjelezni bármilyen tudást, tágabban lehet látni a helyzetet, és a végén egy teljesen más választ találni. Ma már mindent megkérdőjelezek, amit tudok, és mindent, ami mellett kiállok, és ettől érzem magam – szabadnak.

Te mitől érzed magad szabadnak?

Véleményem szerint az emberek a társfüggőségek miatt sem érzik magukat szabadnak. És itt nemcsak a házastársak közötti kapcsolatokról beszélünk, hanem a gyerekek és szüleik, főnökök és beosztottak közötti kapcsolatokról is. Nagyon kevés olyan, mondhatnám úgy is, hogy független ember van, aki felelősséget vállalt önmagáért és az életéért. Azt is megfigyeltem, hogy egyesek mennyire függnek a körülményektől, az anyagi javaktól. Ezzel elveszítik a szabadságukat. Ez felveti a kérdést: Mi az oka ennek a fajta függőségnek? Szerinted mi ennek az oka?

Gyermekkorunk óta azt mondják nekünk, hogy gondoskodnunk kell másokról, segítenünk kell nekik, és engedményeket kell tennünk. Jónak és gondoskodónak kell lenni! Ez egy szemszögből helyes is, de van egy másik szemszög is. A figyelem mindig máshová irányul, csak nem önmagunkba. Én ebben látom az okot. A szabadságtalanság abból az alapvető hiányosságból fakad, hogy nem értjük, hogyan kell gondoskodni önmagunkról. Inkább másokról tudunk jobban gondoskodni. Nem értjük, vagy nem tudjuk hogyan tanuljuk meg szeretni magunkat. Annak megértése, hogy kik vagyunk, hogyan és miért élünk sokakban vetődik fel kérdésként. Te már elgondolkodtál ezen?

Véleményem szerint mindenfajta társfüggőség leggyakoribb oka a magánytól való félelem és az önmagunkkal való egyedülléttől való félelem. Te hogy látod ezt?

Mit jelent számodra a Szabadság, és szüksége van-e rá a modern embernek?